LOGGBOK »
Loggbok över våra aktivteter 2012 (Mötesschema, se sist på sidan)
2012-12-05:
2012-11-07:
Klocka 19.00 denna mörka novemberonsdag så samlades sex av de åtta vännerna hos Anders N för att värmas upp av god mat, god dryck och framförallt goda vänner. Medan vi inväntade taffeln bjöd värden oss på en lite mörk rom för att värma upp oss inombords.
Maten som bjöds denna kväll var en Kycklinggryta med Curry och Ris. Till denna anrättning hade det införskaffats två helt olika öl; en engelsman och en belgare. Den engelska ölen var en Brakspear Triple på hela 7,2 %, en mycket god ale, Belgien representerades av en Marodsous Abbaye-Abdij med en lite speciell smak, lite åt färsköls-hållet.
Efter en mycket god huvudrätt som alla tog om ifrån så serverades den obligatoriska Ris-a-la-Maltan och tillsammans med den en Glenmorangie Artein en 15-årig doft- och smakrik Highland whisky som all lät sig smaka väl av... efter ett bidrag till Slatten förståss.
Efter att flaskan tömts och en hel del trevligt diskuterande så bröt sällskapet upp och tog sig hemåt i natten.
2012-10-10:
När mörkret lagt sig och regnet föll tungt ute så samlades denna höstkväll åtta Malt-vänner hemma hos Thomas E och för att välkomna och värma upp i höstrusket så bjöd Thomas på en Glenfiddich 15-åring. Efter urdrucken välkomstwhisky så bjöds det till bords där det serverades Kålsoppa med Frikadeller och Wienerkorv och till denna serverades två stycken O’hara’s, en Irish Pale Ale och en Irish Stout. Som vännerna nu förstått så är dryckestemat influerat av den förstående Dublinresan, och för de som inte följer med så blev det en liten glimt på vad de missar. Även singelmalten som serverades till den obligatoriska Ris-a-la-Maltan bar Irlands färger – Craoi Na Móna 10 yo Singel Malt – Naturligtvis så ”färgades” också ”Slatten” med denna whisky. Efter att Kålsoppa, öl, Ris-a-la-Malta och whisky tagit slut så och mycket mer eller mindre sanna historier berättats så bröt sällskapet upp vid 22-tiden och ”gubbsen” slängde sig ut i höstmörkret igen för hemgång.
2012-09-12:
Så var det dags för Malt-vännerna att besöka Lennart nya bostad, premiär i den nya lägenheten... Skulle vi välväxta pojkar i våra bästa år få plats i en liten lägenhet? Jodå, det skulle visa sig att vi 7 som samlades fick god plats runt det i vardagsrummet dukade bordet.
Innan vi bjöds till bords så hälldes en "liten en" upp och denna sökte sig glupskt ned genom strupen på de församlade. När vi bordade oss så serverade värden en härlig fläskfilégryta med kokt potatis och tillbehör vilken skulle sköljas ner med öl, Zeunerts Höga Kusten och Spaten Oktoberfestbier. Det hela smakade suveränt, eller som någon broder uttryckte det: "Det smakar så bra att jag glömt att dircka min öl..." - Ett gott betyg om något till maten.
Efter avdukning av huvudrätten serverades den obligatoriska Ris-a-la-Maltan och huvudnumret ikväll var en Arran-whisky: Provenance Winter Distillation, en 46-procentare med komplex och mycket god smak. En liten vass doft, spritig... "typisk whisky doft" och med en smak som fick utlåtanden som "lite spritig", "Ek-/vaniljton" och "Lakritsaktig". Denna whisky lyfte sig med ett uns vatten i.
I övrigt ventilerades frågor som den förestående Irlandsresan, intresse för Örebro Öl- och Whiskyfestival och naturligtvis också en massa struntsnack... men det är ju därför vi träffas, eller?...
Efter en mycket trevlig kväll bröt sällskapet upp runt 22-tiden och försökte lotsa varandra hemmåt i höstmörkret.
2012-08-15:
Lasse C stod som malt-höstens första värd och kl 19 samlades vi manngrant, åtta öl- och whiskytörstig maltvänner. Dock, innan det bjöds till bords så hade Jan-Olov beställt lite spel-å-lek och kompisar som vi är så ställde vi alla upp och med var sin pilsner - Oppigård Summer Pale Ale - delade in oss i två lag för en match i Kubb, och som brukligt så vann ett lag :) ...
När den hårda Kubbmatchen avgjorts bjöd Lasse oss till bords och då kvällens väderprognos lovade gott så var det dukat i trädgården.
När alla satt sig till rätta avslöjades kvällen meny - två stora fat med kräftor bars in till sällskapets jubel. Kräftorna inmundigades glatt och som brukligt tillsammans med snaps - Herrgårds Akvavit och Gammel Dansk - och snapsvisor. Som maltdryck till detta serverades St Eriks Pale Ale. Säsongsanpassad huvudrätt till trots så hade värden inte glömt den obligatoriska Ris-a-la-Maltan med en Singel Malt till dessert. Denna kväll så hade Lasse tagit en från London egen-hämtad whisky - Glen Garioch - en fin Highland som avnjöts av samtliga, efter att "Slatten" fått sitt och omdömena var: Vaniljton, lite citrus och choklad, vilket säkert stämde väl men vilket inte var det vilktigaste... Alla var ense om att det viktigaste var att våra träffar återigen var igång.
Som vanligt sår tiden för fort när man har trevligt och eftersom de flesta hade en arbetsdag att se fram emot så bröts taffeln strax efter kl 22 och gubb'sen vandrade hemåt natten.
2012-06-09:
Så var det äntligen dags för en av årets höjdpunkter, Vår traditionella sommarfest med respektive som detta år samlade samtliga maltbröder och "maltöser" och i år med Thomas R och maka som värdpar. Värdparet hälsade oss välkomna med en skål och som traditionen bjuder så skålades det med "Slatten". Denna var i år ganska rökig dock inte kraftigt tjärig utan en mycket behaglig mild rökighet, en lång eftersmak med en lätt sälta och naturligtvis med ek och vaniljton. Bara positiva omdömen och betydligt bättre än många singelmalt som kan köpas. "-Otroligt att blandade singelmalt kan ge en sådan smakupplevelse..." var ett omdöme.
Efter minglet och när "Slatten" var tömd bjöds till bords där det serverades en buffé på ett serbiskt tema och med en stor variation av läckerheter som tillfredställde samtligas smaklökar. Till detta bjöds det rött vin eller en ale för de som önskade, en King Goblin som smakade utsökt till maten som serverades. När huvudrätten avklarats och många trevliga diskussioner så serverades en rabarber-pannacotta som dessert, till denna ställdes det fram en 12 årig Ben Riach Sherry Cask samt en Dalwhinnie till de som önskade (vilket var de flesta). Även Gin och tonic, mer vin och öl fanns att tillgå.
Under kvällen samlades också sällskapet kring durspel, gitarr och mer eller mindre vacker allsång som höll på fram till sena natten och som gjorde denna kväll minnesvärd.
2012-05-15:
Efter mycket bytande fram å tillbaka av värdar för våra möten under våren så kom vi äntligen till vår broder i Karlstad, Janne B. Thomas E tog på sig att köra den hyrda bilen så att sex av de sju Kristinehamnsbröderna kunde äntra Jannes lägenhet strax före 19-tiden.
Janne bjöd de tillresta på en riktig rysare (i positiv menig) Glenmorangie Quinta Ruban som lätt sköljde bort dammet i allas strupar.
Efter dammsköljaren så bjöds det till bords där värden bjöd på tjälknöl med potatisgratäng men två fina öl brevid, Sigtuna East Coast IPA och St Eriks APA. Lasse påbjöd att Sigtunan skulle tömmas först och alla följde hans uppmaning. När bägg var tömda och bedömning gjordes kom man fram till att bägge Pale Ale bar hög klass och var mycket smakrika. Vad chauffören drack kommer för alltid bli en väl dold hemlighet...
Så var det dags för huvudnumret, Ris-a-la-Maltan, och till den serverades en Kilchoman Islay whisky. En produkt från det nyaste Isla destilleriet. Det fanns ingen årangivelse på whiskyn men man kunde i texten utläsa att den var 3-, 4- eller 5-årig !?! I vilket fall som helst så var den smakrik och rökig och mycket omtyckt av församlingen.
Efter trevliga förhandlingar vännerna emellan styrdes kosan hemåt vid 22-tiden och före kl 23 så var alla säkert hemma hos sina respektive. Väl mött på sommarfesten den 9:e juni.
2012-04-18:
Så var det dags igen... ett Maltans Vänners möte. Idag samlades vi hos Hans-Erik fast vi egentligen skulle varit hos Jan-Olov i Karlstad men detta utgjorde inget hinder för sju av oss åtta vänner. När vi anlände serverades vi en Islänsk specialitet, Blaberja Liqueur, en blåbärslikör som enligt sägnen ska bota det mesta!?! ... den var i alla fall mycket god och smakrik.
När glasen med blåbärsexeliret tömts så satte vi oss till bord där värden gjorde oss medvetna om att vi nu var försökspersoner till en alldeles nyskapad kryddig falukorvsgratäng med en sås gjord på diverse starka kryddor, paprika och avocado, den serverades med riktigt potatismos, med klimpar i. Gott! Falukorven simmade omkring i en suveränt härlig sås samt var gratinerad med ost. Enligt kocken var detta receptet hemligt... eller bortglömt. Till detta togs två humledrycker fram, en ljusare: Melleruds Vårpilsner samt en mörk: Blut. Bägge försvann ner i sällskapets torra strupar och vännerna förordade den mörkare och betydligt med smakrika Blut'en, som gifte sig bra med den kryddiga gratängen, framför den ljusa Mellerud.
Till efträtten - den sedvanliga Ris à la Maltan - byttes den först tänkta hedersgästen, en Drumguish, ut mot en okänd singelmalt; Loch Ness Singel Highland Malt. Om detta byte var det bästa kommer vi nog aldrig att reda ut men sällskapet fann att Loch Ness inte tillhörde favoriterna som smakats under åren. En väldig svag doft och smak men man kunde ana en liten chokladton tillsammans med en lätt fruktighet och en mycket kort smak. Sällskapet gissade att detta var en whisky som egentligen tagits fram för att lyfta fram någon smak i en Blended Whisky.
Janne K tog till orda och pratade om den whiskytunna från Grythyttan som är införskaffad och den första i Maltans Vänners blivande samlingar. Han drog också lite kring den förestående provningen på Skeppsakademin den 2 maj där vi ska prova lite olika råsprit från Grythyttans destilleri.
Lars hade information från Ölresor som skickat en inbjudan till en ölresa till Dublin i oktober och undrade vilka som kan tänka sig åka.
Strax efter 22.00 bröts taffeln och vännerna spres som för vinden hemmåt i kvällen.
2012-03-14:
Nu börjar dagarna bli lite längre och det är inte längre helmörkt när vi tar oss till vårt månatliga malt-möte, denna gång hos Anders N där vi samlades sju av åtta då Jan-Olov åkte till Thailand. Anders bjöd oss på en liten uppvärmning i form av en liten rom, Ron Barcelo, vilken satt som en smäck och värmde upp de eventuellla frusna själar som tagit sig dit denna kväll.
Alla manades att tömma glaset och bjöds sedan att sitta ner där vi serverades en suverän köttsoppa som var tillagad på älg, snickarkorv och lite olika grönsaker, alla tog nog om minst en gång. Till soppan dracks det sig som bör några öl - för kvällen en engelsk och en skottsk Ale: Meantime London American Brown Ale och Belhaven Wee Heavy.
Belhaven har vi smakat för och gavs goda vitsord men Meantime var ny för samtliga och alla satte dess karaktär mycket högt i listan.
När sedan Ris-a-la-Maltan ställdes till bord så plockades den sedvanliga singelmalten fram - Benromach Organic, en Speyside - som otroligt väl lät sig smakas, efter att "Slatten" förärats några centliter. Bland kommentarerna hördes: Tjärdoft och mild tjärsmak, Sötaktig, Ekfat, Russin, Sherry och MYCKET BRA!!! En av det bästa vi kommer ihåg - Där missade Jan-Olov en höjdare.
När allt låtit sig smakas och det dukats av så serverades kaffet... Framför TV'n !!! Det visade sig nämligen att Fredrik Lindström nya "Dialektmysterier" hade premiär i Värmland och patrioter som de flesta är så bröts för första gången tafflen i för tid och alla bänkade sig framför dumburken... OTROLIGT! Dock efter att tittat på Lindströms eskapader i ca 30 min så övergick vännerna till de vanliga förhandlingarna och efter 22-tiden så upplöstes sällskapt och vandrade hemåt i natten.
2012-02-23:
Vår malt-dag till ära så blev Sverige med en ny trovarvtagare, en flicka som kommer döpas till Estella /noterat dagen efter så detta skrivs/ i tilltalsnamn och under kvällen ärade sällskapet Kronprinsessan, hennes gemål och den nyfödda med en skål. Men först till våra förhandlingar...
Denna det andra mötet för 2012, där sju av oss annars åtta anslöt, hölls hos Janne K som bjöd de törstige vännerna på en Spendrups 5,9 som uppvärmning. En kall pilsner som uppvärmning på den hittills varmaste dagen i år och denna rekordvärme på 10,2 grader uppmättes i vår hemstad... ytterligare en firaranledning. Efter att ölen druckits ur så samlades vi till bords där värden bjöd på Kycklinggryta med kokt potatis och sallad. Till denna drack vi först en Belhaven St. Andrews Ale och som andra maltdryck så öppnades en Old Empire IPA. Ordningen bestämdes demokratiskt av Lasse C.
Efter en paus med bl a tidigare nämnda skål och massa annat prat om både det ena och det andra så sattes den obligatoriska Ris-a-la-Maltan fram på bordet, serverad med både saftsås och körsbärssås. Till denna hade Janne K skakat fram en Glengoyne Autumn Distillation - Small Batch Selection, en 12 årig årtidstappad whisky från Skottland. Denna avnjöts och kommenterades flitigt, alltifrån "fotsvett" till "mörk choklad" hördes men tillslut enades vännerna kring doft och smak som andades "Romerska bågar" - den mörka. Som så ofta avslutades kvällen kring klockan 22.
2012-01-18:
Äntligen var det dags igen... ett Malt-möte där sju av de åtta vännerna anslöt. 2012 års första möte hölls hos Thomas E som denna kväll ordnat ett engelskt tema - engelsk mat, engelskt öl och engelsk whisky!!! Finns det sådan? Jo, det finns ett (1) destilleri i England, i Norfolk, St George's Distillery.
Medan sällskapet inväntade maten så bjöds de på en Cobra, en indisk öl med frisk smak.
Dock, innan vid öppnad whiskyn bjöd värden till bords där en Shepherds Pie avnjöts och till denna två engelska öl - Adnams Broadside och Fullers London Porter. Både mat och öl försvann med en hiskelig fart genom struparna ner till mellanregionen.
När det blev dags för huvudnumret, Ris-a-la-Maltan med en singel malt, så plockades den tidigare nämnda engelska malten fram - Chapter 11 från "The english Whisky Co. - som enligt texten skulle vara "Heavily Peated". Lagrad minst 3 år på Bourbon fat, inte kylfiltrerad.
Omdömena varierade men inte tyckte den var extremt rökig. Lite ung i smaken, lite av Mackmyras första whisky, inte alls otäck (jmfr Braunstein 10:2). Gjorde sig bra med någon droppe vatten i.
Vid 22-tiden löstes sällskapet upp och var och en trassalde sig hemmåt i snögloppet.
2012-03-??:
2012-04-??:
2012-05-??:
2012-06-??:
2012-08-??:
2012-09-??:
2012-10-??:
2012-11-??:
2012-12-??:
Inget material på dessa sidor får användas utan tillstånd av Maltans Vänner
|