"Älska  Maltdryck och Ris á la Malta"

   

HEM »

 

 

LOGG 2008 »

 

LOGG 2009 »

 

LOGG 2010 »

 

LOGG 2011 »

 

LOGG 2012 »

 

LOGG 2013 »

 

LOGG 2014 »

 

LOGG 2015 »

LOGGBOK »                                                        Mötesschema »

 

Loggbok över våra aktivteter 2011 (Mötesschema, se sist på sidan)

 

2012-12-14:

 

Årets sista möte - julfesten - i år hos Lennart B som bjöd på ett julbord i miniatyr där han plockat fram sina faviroter. Det bestod av: Köttbullar, prinskorv, revbensspjäll, Janssons frestelse, rödkål och potatis vilket de, tyvärr bara, fem närvarande fick ta del av. Dock innan vi satte till bords fick vi ett smakprov på en Edradour 21-årig samt som jämförelse en skvätt Black Velvet. Här kändes det skillnad på "riktig" whisky och "bulkvara".

Till jultallriken hade värden fått tag i en ale, Stroud Budding, vilken passade mycket bra till julmaten och därefter La Chouffe en belgisk ljus överjäst öl på hela 8 %. Lite väl fruktig var sällskapets allmänna omdöme.

I mellanakten innan Ris-a-la-Maltan serverades avsmakades, som sig ska göras, "Slatten" vilket gjordes med stor förväntan. Några kommentarer som den fick i år var: Mild smak, söt, smakrik men mild, ganska lång eftersmak, finkeldoft, banan touch och kokos.

När det blev dags för den numera standardiserade desserten så serverades en Tomatin 18 yo Highland whisky som genomgående fick med beröm godkännt av församling. En liten överraskning då Tomatin inte tillhör favoriterna hos sällskapet men efter ett generöst bidrag till "Slatten" så tömdes flaskan gladeligen.

Övriga frågor som dryftades var avgiften för nästa år som bestämds vara oförändrad samt schemat för nästa år spikades. Uppgifter om detta skickas i ett separat mail. Till noteringarna ska också föras att denna gång tog inte ölet slut !?!... Troligen beroende på att brodern Anders N inte var närvarande, alternativt att La Chouffe serverades i 75 cl flaska! Väl mött 2012.

 

2011-11-16:

 

Då vi hoppade över förra månadens möte pga Stockholmsresan så var det en efterlängtad sammankomst när samtliga åtta vänner samlades kl 19.00 hos Thomas R. Efter en liten "förknäpp" satte vi oss till bord för at inmundiga en Kycklinggryta med Knödeln och Råkostsallad. Till denna rätt hade värden införskaffat två stycken goda öl, först en Hofbräu Original, en tysk ljus lager. Efter denna serverades sedan en ale, Shepherd Neame vilka bägge lätt gled ner genom strupen. Efter den delaikata måltiden och några både djupa och ytliga diskussionern kring bordet serverades den obligatoriska Ris-à-la-Maltan tillsammans med kvällens hedersgäst, en 15 årig Glencadam som vi måste kalla en "favorit i repris" då denna även serverades på mötet i september. Denna Highland singel malt avnjöts å det fullaste av sällskapets samtliga medlemmar.

Som avslutning på kvällen serverade värden oss lite kaffe på maten och efter trevlig kväll och god mat skingrades sällskapet för att på olika sätt tas sig till det egna hemmanet. 

 

2011-09-14:

 

Efter lite byte vännerna emellan så kom det sig till slut att septembermötet hölls hos Lasse. Då Hans-Erik blev försenad hem från Quebec och inte skulle hinna ordna en middag så toga Lasse på sig att ordna detta. Hans-Erik hann i alla fall hem i tid för att deltaga på kvällen - och han hade med sig den från förra mötet fösvunna "Slatten".

Då sju av de åtta samlat sig denna onsdagkväll så bjöd värden oss på en liten försmak, en Dalwhinnie serverades till samtligas förnöjdsamhet. Efter att denna tömts till sista droppen så bordade sig sällskapet och blev bjudna på en suverän Kalopps med kokt potatis, lingon och saltgurka. Alla lät sig väl smaka, inte minst av de två öl som serverades till maten, först Höst Citra - en mörk, smakrik öl från vårt sydvästra grannland, Danmark. Sedan en Belhaven Twisted Thistle IPA som också lätt rann ner genom strupen.

Hans-Erik hade med sig några kanadensiska färsk öl som han bjöd laget runt att smaka.

Efter att maten sjunkit ner så serverades den obligatoriska Ria-à-la-Maltan och till denna naturligtvis en singel: Glencadam, 15-årig Highland. Denna whisky bedömdes ha en kort, lite saltig doft och en medellång smak med inslag av ekfat och vaniljton.

Efter sedvanlig dividerande vännerna emellan om mer eller mindre viktiga saker så bröts det upp vid 22-tiden och alla rumlade hem mätta och nöjda.

 

2011-08-17:

 

Janne K öppnade höstens första träff med att bjuda vännerna en Mackmyra Elektra Wellness 2006, 56,8 % - riktigt fin specialare från Jannes egna sortiment. När denna "välkomst-bägare" tömts satt vi oss bords där det serverades köttgryta och ris och som måltidsdryck bjöds det på två ale - Innes & Gunn Rum Cask och Seven Giraffes - mycket goda och smakrika bägge två.
En skål för Thomas R utbringades då denne var alldeles i faggorna på sin födelsedag och även Lennart B fick en skål då hand 14 dagar innan firat sin.
När huvudrätten avslutats var det dags för det som samtliga vännerna sett framemot, den traditionenliga Ris-à-la-Maltan med en Singel Malt. Dock, när bidraget till "Slatten" skulle ges så visades det sig att denna inte var närvarande ikväll och utredning pågår om vems slarvet var och var den nu befinner sig. Tribunal varning för den skyldige! Det gick ändå att smaka av vår maltdryck utan att "Slatten" närvarade och vår maltmästare öppnade och serverade en Higland Park 1998. En malt som tilltalade samtliga.

Mätt och nöjda efter en väl smakande säsongspremiär avslutades sittningen vid 22-tiden och vännerna tumlade sig hemåt nöjda att Malt-säsongen nu åter var igång.

 

2011-06-11:

 

Årets sommarfestvärd var vår vän i förskingringen, Jan-Olov, som av praktiska skäl fått låna Hans-Eriks domäner för sitt arrangemang. Nästan samtliga vänner med respektive hade samlats denna fina sommarkväll för att avnjuta säsongsavslutningen med den traditionella avsmakningen av "Slatten", vilken i år fick mycket högt betyg. När välkomstcermonin avslutats så bjöds det på grillad fläsk- och kycklingfilé, potatissallad, sallad och bröd och till denna serverades det drycker gjorda både på malt och druvor.

Efter ett bidrag till "Slatten" serverades det en starkare maltdryck till det som önskade (de flesta). Mycket nöjda och lagom fulla (av mat ock dryck) tog sig samtliga hemåt framåt natten. Alla önskades en trevlig sommar och väl mött i augusti hos Janne K

 

2011-05-12:

 

Årets första grillkväll blev det för de flesta av vännerna denna kväll när vi samlades hos broder Anders N för vårt majmöte. När vi sju som närvarade för kvällen samlades på altanen så bjöds vi på en iskall Swedish Elk Beer medan grillen laddades med fina karrékottletter. Med perfekt grillade kotletter och massor av potatissallad så satt vi oss tillbords och bjöds till detta två fina ale: Black Isle och Liberty Ale som smakade utmärkt till det grillade. Efter att ha smält en god måltid och diskuterat livets möjligheter serverades den obligatoriska Ria-a-la-Maltan och till denna naturligtvis en Singel Malt, denna gång en 12-årig Bunnahabhain som prefekt avslutade en kanonbra måltid. När glas var tömda framåt 22 tiden stappade sex mätta och nöjda herrar hemmåt i vårkvällen.

 

2011-04-19:

 

Samtliga åtta vänner slöt upp till kvällens begivenhet och denna ljumma vårkväll samlades vi på altanen hos Thomas E för att med en välkomstöl skölja våra strupar, en Staropramen bjöds det inledningsvis på. Medan potatisen kokade färdigt så samlade Thomas ihop "packet" för en rom- och whiskyprovning. Först smakades två olika rom av med lite olika karaktär vilka samtliga tyckte bra om - en Barbados rom - Plantation Grand Reserva - lite sötare och spesigare än den Dominikanska romem - Ron Barceló - som var mildare i tonen med lite inslag av vanilj. Vissa höjde lite förvånat på ögonbrynen då de inte hade smakat "riktig" rom och aldrig tidigare utan cola. Nästa provning bestod av två olika whisky som hade helt olika karaktärer, den första - Braunstein 10.2 - bedömdes som mycket ung och inte helt färdig, "lite som tidiga Mackmyra...". En besvikelse då några av oss provat den tidigare Braunstein på whiskymässan och som varit helt superb. Whisky nummer två var en Isle of Jura Superstition och prisades, som bör, högt av deltagarna.

Dags för sittning... Denna kväll bjöd värden på Kålpudding med potatis, gräddsås och rårörda lingon. En klar favorit bland vännerna som samtliga backade om på maten, trots att Ris-a-la-Maltan väntade. Till maten serverades två stycken öl "direktimporterade" från Oceanbryggeriet i Göteborg. Den första Ocean India Pale Ale som är en mycket högklassig IPA och sedan serverades Ocean Glenn no 5, en Golden Ale med krafig smak och beska.

När det var dags för den traditionella Ris-a-la-Maltan plockades en irlänsk singel malt fram - en tioårig Tyrconnell - lite stickig doft men härlig och smakrik och med en lång eftersmak. Vid kaffet samtalades det flitigt om det mesta och efter en mycket trevlig kväll så rumlade samtliga hem strax efter kl 22.

 

2011-03-16:

 

Ytterligare ett trevligt maltamöte med god mat och god stämning är lagt till handlingarna, denna gång hos Lennart B. Sju av åtta vänner hade slutit upp till kvällens begivenhet och välkomnades med en Glengoyne Burnfoot. När förvärmaren var tömd samlades vi till bords där det björds på Fläskefilégryta med potatis och grönsaker och till detta serverades St Eriks Vårlager och Åbro Lejon 5,9. Mycket smakligt alltihop. Efter lite diskussioner om ditt och datt serverade Lennart oss Ris-à-la-Maltan med det obligatoriska tillbehöret, en singel malt som ikväll var en Glen Ord 10-årig. En serien av 437 flaskor. Omdömena skiftade något men samlades runt en ljus, spetisig doft, en första smak som är lite rund för att övergå till lite spritighet. Denna gjorde sig bättre med vatten i var samligas tycke.

Här efter gjordes ställde oss värden inför ett litet test: Kunde sällskapet skilja på en 12 resp 15 årig Singelton? Dolt serverades vi ett glas och skulle bedöma vilken av dryckerna vi blivit med. Två av sex i sällskapet hade rätt - vilket troligen ska tillskrivas turen mer är känlsan - och summeringen torde vara att detta sällskap mer är för gemenskap och att "hänga me' goa gubbar" än att vara experter på maltdrycker. :-)

 

2011-02-16:

 

En blåsig och kall onsdagkväll i februari vandrade sju herrar i den 30-gradiga kylan (nåja, lite får man väl överdriva) mot ett och samma mål nämligen att återigen ses över några droppar Singel Malt whisky. Denna gången stod Lasse C som värd och han välkomnade oss med lite till tugg i form av Jordnötter och 'Rolands Djävlar' samt en Staropramen att skölja ner den kryddstarka korven med.

När samtliga åtta närvarande bröder samlades till bords så bjöds det på Pepparrots kött med vitsås med kokt potatis och morötter. Till denna suveräna rätt med ett underbart mört och gott kött som bas serverades det två fina öl, Bishops Finger och Oppigårds Spring Ale. Två till karaktären mycket olika öl: Den första en krafigt smakande Ale som väl anpassade sig till vad somk serverades och den andra en smakrik, fruktig öl med krafigt citrusinslag (må Gud förbjude...) som gifte sig bra med whisky som senare serverades (för de som hade öl kvar). Så änligen dags för Ris-à-la-Maltan... och som smakförstärkare denna afton bjöds det på en 14-årig Blair Athol, Connoisseurs Choice - en ljus Highland whisky med mycket smak och efter att ca 8 cl avsatts till "Slatten" så fördelades resterande mellan de åtta vännerna.

När klockan närmade sig 22-snåret skiljdes bröderna åt efter ytterligare en mycket trevlig kväll och apostlahästarna äntrades (och i vissa fall bilar) för transport hem. Nästa träffa att se fram emot hålls hos Lennart B.

 

2011-01-26:

 

Nytt år, nya förväntningar, nya löften mm mm och framförallt ett nytt år i maltens och maltans tecken. Årets första träff ägde rum hos Thomas R där sju av oss åtta bröder mötte upp i vinterkylan. Efter en promenad till vår värd i minus 14 grader så värmde vi upp oss med en skvätt Tulamore Dew vilken fick blodet att åter flyta lätt i ådrorna.

Måltiden som dukades upp var en köttgryta med knödeln, vilkålssallad och brytbröd till vilken med sitt underbar möra kött smakade suveränt bra. Den första ölen som öppnades till varmrätten var en - som sig bör - en tysk Bock Bier från Störtebeker och sedan följdes upp med Fuller's ESB Champion Ale bägge två smakrika öl som gjode sig mycket bra till grytan och som samtliga av oss backade om på... tack "svärmor", mycket gott!

När Ris-à-la-Maltan serverades äntrade en 12 årig Balvenie DoubleWood  bordet. Denna hade lagrats i två olika fat och blivit förärad en mycket smakrik och behagligt mild karaktär. Flaskan tömdes till sista droppen (naturlgtvis) efter att, som vanligt, en skvätt avsatts till "Slatten". En ny regel förslogs som samtliga närvarande sade ja till: Vid varje möte ska 8 cl avsättas till "Slatten" (1 cl per medlem) resten står till sällskapets förfogande, när "Slatten" ska avsmakas - på sommarfesten och vid jul - ska 8 cl sparas som "ur-slatt".
Vid tio-tiden bröt sällskapet upp och vi tackade vår malt-broder för en trevlig kväll och en promenad hem i den nu 16-gradiga kylan påbörjades. Välmött till nästa möte hos Lars C.

 

 

 

Mötesschema 2011:

Onsdag 26 januari
Thomas R
Tisdag 19 april
Thomas E
Juli - Sommaruppehåll Onsdag 12 oktober
Thomas R
Onsdag 16 februari
Lars C
Torsdag 12 maj
Anders N
Onsdag 17 augusti
Janne K
Onsdag 16 november
Lars C
Onsdag 16 mars 
Lennart B 
Lördag 11 juni
Jan-Olov B
Onsdag 14 september
Hans-Erik H
Onsdag 14 december
Lennart B

 

 

 

Inget material på dessa sidor får användas utan tillstånd av Maltans Vänner

 

 

 

• Maltansvanner.se © 2008-... •